Bahan-Bahan
1/4 cawan tepung jagung**
1/3 cawan confectioner sugar **
21gm gelatin
1/3 cawan air
2/3 cawan gula
1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
secubit garam
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna (optional)
Cara-Cara
- Ayakl tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
- Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5 minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula larut.
- Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama 15 minit.
- Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak, kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugat tadi. taburkan pada dasar & bahagian teping loyang.
- Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
- Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
- Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.
Credit to: myresepi.com