Kenapa Air Laut Masin?


Tengah duduk2 ni terfikir sebab apa air laut ni masin. Hujan tak pula masin, tawar je. Bila dicari- cari maka dapat la sebabnya. 

Air laut bermula dari sungai dan air yang mengalir dari sungai tersebut akan menghakiskan sedikit garam mineral pada batu2 dan tanah pada sungai. Air yang mengandungi garam mineral ni akan dibawakan ke laut. 

Air sungai pula hanya menghakiskan sedikit garam pada batu2 dan tanah, jadi air sungai tidak la terasa masin macam air laut. Laut menjadi salah satu tempat air sungai terkumpul. 

Hanya molekul air yang akan tersejat manakala garam akan tertinggal dalam laut. Kepekatan garam semakin bertambah kat laut. Hujan pula hanyalah air biasa dan ia adalah tawar sebab garam tak tersejat sama dengan wap air.

Jadi pokok boleh la menikmati air hujan yang segar tanpa mematikan pokok tersebut. Kalau ada garam sekali masa hujan mahu mati pokok tu. huhu =)

Sekian~

Hadis (ketika dicaci)


Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa satu ketika seorang lelaki sedang mencaci Abu Bakar r.a sedangkan Nabi s.a.w  sedang duduk di hadapannya. Orang itu terus mencacinya sedangkan Abu Bakar r.a dan Nabi s.a.w terus bersabar mendengarnya. Lantas Nabi s.a.w tersenyum. Apabila orang itu mencacinya dengan keterlaluan, lantas Abu Bakar r.a menjawab akan caciannya. Mendengarkan akan jawaban itu, Nabi s.a.w begitu marah, bangun, lalu meninggalkannya.

Abu Bakar r.a menyusul Nabi s.a.w dibelakangnya dan berkata: Ya Rasulullah s.a.w,  apabila orang itu terus mencaciku engkau masih tetap duduk dan apabila aku menjawabnya, tuan nampaknya marah dan bangun?

Nabi s.a.w menjawab: Semasa kamu diam dan bersabar mendengarnya, seorang malaikat bersama denganmu yang mana sedang menjawab caci maki orang itu bagi pihakmu, tetapi apabila kamu menjawabnya semula, malaikat itu meninggalkanmu, dan syaitan telah datang di antara kamu, dan aku tidak mahu duduk bersama dengan syaitan; oleh kerana itu aku meninggalkan kamu.

(Hadith Riwayat Ahmad)

Jawab Salam Dari Orang Tengah



97% muslim yang aku jumpa bila disebut:

"Wei,mat kirim salam..."

Akan dijawab..

"iyee ke?WA'ALAIKUMUSSALAM....."

Ok.....

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya..memang ada masalah....

Jeng jeng jeng........... =.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis nabi saw,nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" wa'alaika wa'alaihissalam "

Sbb apa?

Mat suruh abu kirim salam kat ma'il..

Ma'il jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

jadi salam mat kpd ma'il tak terjawab kan?sbb ma'il doakan salam tu kepada ABU SEDANGKAN ABU TU ORG TENGAH..

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam = dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... Indahnya islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB....

#COPYPASTE#

Startmonthlyjob.com Penipu

Ingat lagi pasal pos sebelum ni pasal startmonthlyjob.com? Saya dah cuba buang masa dalam 3 hari nak tengok betul ke tipu web ni. Bawah ni gambar income saya dapat untuk web tu.


$1085 ya.. Tapi bila cuba tekan untuk withdraw, nak download form withdraw duit tu dapat pulak tahu macam  dalam gambar bawah ni..,


Kesimpulannyanya, memang startmonthlyjob.com adalah tipu. Memang dah agak dari awal dan dah tahu dah bila cek pasal web ni. Tapi saje cuba dan ni hasilnya. haha Pada yang tengah cuba promote lagi menda ni berhenti je la promote. Web ni cuma nak dapatkan trafik je kot. Sama la macam PRELAUNCHX sebelum ni. Saja buat2 "hot" sekejap. huhu
Sekian~

Mudah Dapat Duit



Ada korang yang minat nak buat duit semasa online?? Ni 1 lagi program PAY PER CLICK yang mudah. Korang register free je. Lepas tu da boleh start promote. 1 klik korang akan dapat RM0.15. Kalau dapat 100 klik dapat la RM15. Kerja korang hanyalah perlu promote link korang je. Bila orang klik korang akan dapat la income korang. Mudah kan?


Atas ni contoh untuk jumlah klik yang korang dah promote and korang akan dapat. Kalau rasa nak cuba2 try boleh la try je tengok web http://iklansticky.com . Semoga berjaya menghasilkan income korang. 
Sekian ~

Betul ke STARTMONTHLYJOB ?


Baru2 ni ada terjumpa 1 web contoh kat atas ni. Ni adalah web pay per click dan dapat juga income dari invite orang lain. Tapi betul ke ni? Sekadar saja2 nak cuba buang masa nak tengok betul ke tidak boleh la kot. Tapi jangan percaya 100%. Apa2 pasal ni nanti saya akan update semula la. Saya pon ada jugak cuba buang masa sikit dengan menda ni.

Join free je, tapi income yang dia akan bagi tu macam agak mengarut je. Sebab besar sangat. 1 klik dapat 5$, sorang join dapat 10$. Pelik sikit la. Mudah betul nak bagi duit macam tu. Apa2 update, betul ke bohong....hehe saya akan update lagi nanti.

Sekian~