Nak Makan Jangan Berkira?

          Bila tengah duduk sorang2 terfikir pulak ayat ni " Nak makan jangan berkira". Nak berkongsi sikit la dari pandangan saya seorang budak baru belajar ni. Nak makan tu tak kisah la apa pon nak makan kan. Teringat pulak time praktikal. Masa duit tengah pokai2 punya la berjimat nak makan tuh. Bila dapat elaun praktikal je, sedap la sikit makan. Time belajar pon lebih kurang la. 


        Beli la kalau rasa nak beli apa2 untuk makan. Rezeki kan... Tapi bila tengah pokai tu memang terpaksa la berkira kan. Duit ada berapa hinggit je tak kan nak pergi makan kat mcd. Makan tempat macam tu boleh la sekali sekala kan. Untuk kesihatan jugak sebenarnya.

        Tapi, tadi ada terfikir lebih baik berkira dulu. Ha... Ni untuk korang yang rasa duit tu selalu tak cukup dan terasa nak kumpul duit la. Ye la, duit tengah tak de nanti gi beli pulak makanan yang rasa nak puas hati je kering la jadinya. Biasa awal bulan mcd akhir bulan maggi. Cuba kawal belanja. Cthnya macam pokok la katakan... Pokok tu baru je nak membesar kita dah patahkan pucuk, patahkan dahan. Baru je nak berbunga nak berbuah, pegi buang pulak dahan yang nak berbuah tu. Nak dapat hasil, tapi lain jadi. Simpan duit, bukan sekadar simpan, tapi cuba labur. Pasti duit tu akan bertambah lagi kan. Nanti kamu juga yang senang. :)

        Bila dah berduit nanti, nak makan pon tak payah da nak berkira sangat. Makan tapi duit masuk. Kan best macam tu. Sekian~~

Intipati Bajet 2014


KUALA LUMPUR 25 Okt. - Berikut ialah intipati Bajet 2014 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat hari ini.

Bajet 2014 bertemakan "Memperteguh Ketahanan Ekonomi, Memperkasa Transformasi dan Melaksana Janji".

Lima teras utama bajet ini ialah merancak aktiviti ekonomi, mengukuh pengurusan fiskal, menggungul modal insan, mempergiat pembangunan bandar dan luar bandar dan mensejahtera kehidupan rakyat.

* Peruntukan RM264.2 bilion bagi melaksanakan langkah-langkah, program dan projek kesejahteraan rakyat dan pembangunan negara.

* Belanja mengurus RM217.7 dan RM46.5 bilion belanja pembangunan.

* RM63.6 bilion diperuntukkan bagi emolumen dan RM36.6 bilion disediakan bagi perkhidmatan dan bekalan.

* Sejumlah RM29 bilion diperuntukkan untuk sektor ekonomi.

* RM10.5 bilion bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.

* RM3.9 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM1.1 bilion (pentadbiran am) dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.

* Kutipan hasil diunjurkan RM224.1 bilion, naik RM4 bilion

* Defisit fiskal Kerajaan Persekutuan berkurangan kepada 3.5 %, berbanding 4 % pada 2013.

* Kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi tahun 2013 dan 2014 untuk perbelanjaan mengurus dan pembangunan, meliputi program promosi dan pengiklanan Tahun Melawat Malaysia 2014, dengan sasaran 28 juta pelancong.

* Tahun 2015 diisytiharkan sebagai Year of Festival.

* Bajet 2014 akan memperuntukkan sejumlah RM264.2 bilion bagi melaksanakan program dan projek

* Daripada jumlah ini, RM217.7 bilion diperuntukkan untuk Peruntukan Operasi manakala RM46.5 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.

* Pada 2014, kutipan perolehan Kerajaan Persekutuan dianggarkan RM224.1 bilion, peningkatan sebanyak RM4 bilion berbanding 2013.

* Defisit fiskal Kerajaan Persekutuan akan susut seterusnya daripada 4 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2013 kepada 3.5 peratus pada 2014.

* Pelaburan swasta dijangkakan meningkat kepada RM189 bilion atau 17.9 peratus kepada KDNK, terutama dalam industri minyak dan gas, industri tekstil, peralatan pangangkutan dan pembangunan hartanah.

* Pelaburan awam dianggar mencecah RM106 bilion.

* Projek-projek yang akan dilaksanakan termasuk Lebuh Raya Pantai Barat dari Banting ke Taiping sepanjang 316-kilometer.

* Projek pembinaan landasan kereta api berkembar dari Ipoh ke Padang Besar, Gemas ke Johor Bahru.

* Projek-projek yang dilaksanakan oleh Petronas termasuk Projek Ammonia Urea Sabah di Sipitang; projek pembangunan bersepadu pengeluaran gas dan minyak di Kebabangan; projek loji regasifikasi di Lahad Datu; dan RAPID, Pengerang.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM1.6 bilion bagi pembangunan di lima wilayah koridor ekonomi.

Credit to : Utusan.com.my

Rasa Terkena Pulak Dengan CELCOM


          "Broadband weekly" ---> "Broadband Yes"  ---> "Sorry, your earlier request is still in progress. " . Apakah?? Pastu try la cabut sim dari handphone then letak kat broadband and try online. Aktiviti masa online adalah bukak chrome pastu bukak google.com . Cek kredit kena tolak rm0.10. Terus disconnect pasang balik kat handphone. Maknanye memang tak boleh pakai lagi la pakej ni. Tengah hari pulak nak try yg sebulan punya RM38. Pegi la kedai beli topup pastu topup la kat no nak beli pakej broadband ni. Selesai je topup tengok baki ada tapi kurang dalam RM8 - RM9. Pelik bin hairan nihhh. 


         Bila da terasa kredit macam hilang saya pon call la akak and abang celcom ni. Bila call tanya dia nak cek penggunaan untuk nombor saya. Bila da siap sahkan pemilik no dia pon cek. Katanya kredit tu disebabkan ada guna internet pagi tadi. Ok. Dah tau la kan sebab apa. 

         Apa yang paling best sekali adalah saya hanya online bukak google pastu terus off semula. Masa yang diambil dalam seminit and web yang dibuka adalah google je. Hanya seminit tapi bayaran yang dikenakan sehingga RM8 - RM9. Terfikir seketika... Berat jugak ye page google ni. =,=""" Sebenarnya What The F**k . Ok. Ni bisnes celcom.


         Pengajarannya pasni dah tak nak la online guna Celcom selagi tak sahkan pakej broadband berjaya. Sekian~~~~~

Pelaburan dengan RM2



          Tengah belek2 cari baju tadi, belek sampai last baju ada la surat khabar buat alas baju ni. Terdetik pulak nak selak surat khabar ni pastu terjumpa la selonggok syiling kat situ. Kira2 syiling tu dalam RM2 la ada. Tapi tak ingat la pulak da berapa lama da letak kat bawah tu. Ada kot dalam 4 @ 5 bulan @ lebih jugak..hehe

          Ha... Masa tu jugak la terpikir, letak bawah surat khabar ni RM2. Lepas 5 bulan tetap jugak la sama bentuknya dalam 5 @ 6 keping besi yang harganya tetap RM2. Terlintas la pulak bab melabur... Melabur kat bank? Melabur dengan beli emas? Ataupun beli barang dengan harga RM2 jual dengan RM4? Melabur dalam hartanah? Saham? Pada korang apa lagi? tapi dengan RM2 boleh ke nak labur beli emas, hartanah @ saham? o.O

         Disebabkan belajar dalam bab pertanian, terfikir la pulak kalau melabur dari segi pertanian pulak. Kenapa la saya tak beli je biji benih RM2 pastu tanam kan. Ni pendapat saya la... Ok. Beli benih cili padi dengan harga RM2. Dalam 1 peket tu ada la dalam 60 biji. Lepas tanam 50 biji benih je yg ok dan hidup. Katakan 1 pokok dapat hasilkan 1 KG. 50 pokok dapat 50 KG. Harga pasaran katakan RM10. Dapat la RM500 (50 X 10) kan??

          RM2 hasilkan RM500 untung kasar. Tolak2 dapat la dalam RM300 kot. Hmm.. boleh tahan jugak tu. Ni sekadar pandangan je dari budak baru belajar. Kalau salah tolong tunjukkan. Ngeh3~ Kalau gitu kena laburkan la duit syiling ni. Ha. labur ngan lebur tu lain2 ya. Kena betul pilih mana nak tu. Heeee :D 
         Ada idea lain? Berminat kongsi cara besarkan lagi modal RM2 boleh komen kat bawah ye. Sama2 kita belajar.. Sekian~

Penanaman Hidroponic

Tengah usha video kat youtube tiba2 terjumpa pulak ngan video ni. Agak menarik. Jom sama2 kita tengok...

Tips Pilih RUMAH SEWA

Kali ni saya nak share sikit tips yang mungkin boleh korang pilih untuk sewa rumah. Tak kan la korang tak tengok rumah terus sewa kan. Tempat korang sewa tu mesti la kena betul kan. ok... Tengok dulu jom.

LOKASI

  • Yang ni bagi saya agak penting la untuk korang pilih. Macam saya sebelum ni sewa di Jengka. Rumah yang saya dan member sewa boleh dikatakan dekat la. Kalau korang student, Pilih tu yang agak berdekatan dengan tempat korang belajar la. Macam tu Jugak la kalau korang bekerja. Lokasi jugak boleh mempengaruhi harga sewa rumah tu.
JENIS RUMAH
  • Kalau sewa rumah  macam banglo tak kan la nak sewa murah. Konpem la mahal. Saya cadangkan pilih la rumah yang belum di tambah2 (renovate) lg. Biasanya harga yang belum renovate ni murah sikit la dari yang dah renovate ni. Ada jugak rumah kedai. Yang ni bergantung jugak la harga dia. Tapi kebanyakan nye kalau rumah kedai akan bayar per orang la yang saya tengok.

JUMLAH BILIK
  • Pilih la jumlah bilik yang berpatutan dengan harga yang korang akan bayar. 2 bilik ke, 3 bilik ke, 4 bilik ke, 5 ke. Pilih tu biar kena la dengan jumlah yang korang akan duduk kat umah tu.


BIL
  • Kalau bil ni tanya la terus dengan owner umah yang korang akan sewa. Samada termasuk dalam sewa yang korang dah bayar ataupun korang kena bayar sendiri. Tambahan pulak internet. Kalau da ada untung la. Kalau tak ada tambah sendiri la macam kami masa rumah sewa kat Jengka.
TOILET
  • Ha... yang ni korang cek la dulu dalam umah tu  elok ke tak tandas nya. Tak nak nanti jadi macam saya crita sebelum ni kan..huhu

DEPOSIT
  • Tanya awal2 berapa deposit yang perlu dibayar. Deposit 2 bulan ke, 3 bulan ke kan. Yang penting bagi saya adalah korang kena lah catit bayaran yang dah korang buat. Ni sebagai backup la kalau apa2 jadi. Kalau owner kata tak bayar korang boleh la tgk balik bila yang tak bayar tu. Pernah ada kes ni.
Itu je la yang dapat dikongsi ye... Mana kurang tu sory la ye.. Sekian~~

RUMAH SEWA DI JENGKA



Teringat pula masa menyewa kat Jengka sebelum ni. Memandangkan tak dapat duduk kat kolej U dah. Kami terpaksa la mencari umah sewa kat area Jengka. Terima kasih la pada member saya yang dah carikan umah tu sebelum ni. Masa member ni cari umah, saya tak la tgk skali tp ok kan je la yang diorang pilih asal dapat duduk.

Masuk je sem, baru la tengok umah sewa tuhh. Emm..memula skali nak bagitau gambar rumah yang kat atas tu hanyalah sekadar hiasan. -.-" Bila tengok umah yg sewa tu, saya tengok bahagian tingkap. Tingkap ada tapi tak ada besi penghalang. Ala nak elakkan apa-apa yang tak nak terjadi la. Tarik je cermin tingkap pencuri dah boleh masuk. apakah??

Gambar hiasan je ok

Rumah yang kami sewa ni masuk 8 orang. Dalam rumah ada 2 bilik tidur. 1 bilik ada 3 katil, jadi hanya lah 6 orang untuk 2 bilik tu dan lagi 2 orang akan dicampakkan ke ruang tamu yg kecik. Dalam 2 orang tu, saya adalah salah sorangnya. =.="" Terima kasih la pada sorang member nih yang baik hati bagi pinjam toto. Tu la bilik kami berdua. Disebabkan duduk kat ruang tamu, saya mintak kami berdua diturun kan harga sewa. Kami 2 hanya bayar RM80 seorang dan member lain yang dapat bilik RM100.

Bab makan tu xpe la. Tak jadi masalah la katakan. Kadang2 memasak kadang2 makan luar. Cuma yang jadi masalah adalah bab tandas. Untuk mandi tak de la masalah. Boleh dikatakan ok. Walaupun pintu tandas ada jugak yang buat kaki member2 luka. Tapi ok lagi la. Tapi kalau bab tempat tandas nak buang air besar, memang besar la masalahnya. Masalah tu muncul bila lubang tandas tu mula memuntahkan sisa2 yang ada. perghh.... Yang ni memang tak tau la nak kabau. Hujan turun je mula la tandas tu jadi mual2. Kalau ok tak la dia muntah. Tapi Jadi macam sinki yang tersumbat la. Bila ada je latihan terjun dalam air tu(Kita yang serumah korang paham la kan. Hehe) perghhh.. Air yang terpercik tu menghasilkan gelombang yang besar. Terpaksa la berjaga2.
Cukup la sekadar gambar sinki sebagai contoh..

1 lagi masalah yang selalu muncul bila rumah yang kami sewa tu tak ada air. Bangun pagi je air tak ada. Tapi lagi pedih bila sakit perut air tak ada. Haha.. Korang pikir la. 

Dekat kawasan rumah yang kami sewa tu kadang2 time malam ada jugak la haiwan yang bermain kawasan rumah tu. Kebiasaannya kat belakang rumah la. Balik je dari kelas malam nampak la 3 @ 4 ekor yang berkeliaran kat situ. Haiwan ape ye? Hidung dia naik2 ke atas sikit tu. cuba tengok gambar bawah ni. Ha. Konpem tau punya.


Untuk masalah kat umah tu, saya mintak supaya owner umah ni tambah la sikit @ betulkan sikit. Saya ada la suruh dia betulkan jalan masuk umah(x penting sgt), tambah besi penghalang kat tingkap, dan betulkan tandas. Yang dia baiki adalah lampu yang tak elok kat tandas. Lepas tu dia pon menghilangkan diri dan akan terngiang-ngiang la suara dia bila akhir bulan untuk mintak duit sewa. DUIT SEWA RUMAH.. DUIT SEWA RUMAH.. DUIT SEWA RUMAH.. Ok selesai sudah buat masa ni kisah kami berlapan menyewa rumah di jengka.

Pada korang yang akan menyewa nanti, pilih la rumah untuk disewa tu sebaik mungkin. Paling kurang puas hati jugak la bayar tu. Sekian~~