Tips Jimatkan Tenaga Elektrik

Walaupun sikit je boleh jimat.. Tapi hari2 jimat tu ok da..huhu  Paling kurang dapat jimat bil jugak sikit.. Jom tengok dlu.. 1. Bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap. Aliran udara yang senag mengurangkan penggunaan tenaga. 

2. Lakukan audit tenaga di rumah. Ini dapat menjamin system pendawaian yang betul di rumah dan pejabat.
 
3. Bersihkan kompresor. Gunakan hos getah (pastikan bekalan elektrik telahpun dimatikan). Pastikan tumbuhan berada 1 kaki daripada kompresor. 

4. Tutup lampu pada waktu siang. 

5. Bagi rumah yang mempunyai tanah, tanam pokok-pokok untuk teduhan. Teduhan daripada pokok-pokok dapat mengurangkan kesan pemanasan kepada rumah. 

6. Gunakan kipas siling untuk aliran udara. Pengurangan dalam penggunaan tenaga. Aliran udara semulajadi juga boleh digunakan. 

7. Set kipas pada penghawa dingin kepada “ON” daripada “AUTO”. Pengaliran udara yang sekata dapat mengstabilkan suhu udara dalam bilik. 

8. Adalah penting untuk membeli alat penghawa yang bersaiz betul untuk kegunaan. Unit yang besar akan menggunakan lebih banyak tenaga dan tutup/buka secara kerap. 

9. Setkan suhu penghawa dingin di antara 24°C hingga 26°C, rendah (24°C) semasa cuaca panas dan tinggi (26°C) pada musim hujan. Gunakan aliran udara semulajadi di mana mungkin. 

10. Suhu pemanas air boleh ditetapkan di antara rendah dan sederhana untuk menjimatkan tenaga. 

11. Gunakan penyembur air yang jimat air. Air yang kurang bermakna penggunaan tenaga yang kurang. 

12. Perbaiki paip yang bocor, terutamanya jika melibatkan perkakas air panas. 

13. Mandi adalah lebih baik daripada merendam dalam tub mandian. Lebih banyak air panas digunakan lebih banyak pembaziran tenaga. 

14. Peralatan dapur yang kecil membantu mengurangkan penggunaan tenaga. Terdapat peralatan yang mengguna 75% tenaga kurang daripada oven yang besar. 

15. Koil peti sejuk mesti di vakum sekurang-kurangnya 2 kali setahun untuk memastikan kompresor berfungsi dengan baik. 

16. Jangan buka peti sejuk lama-lama. 30% udara sejuk akan terlepas setiap kali pintu peti sejuk di buka. Keadaan yang sama untuk oven. 

17. Jangan melebihi muatan peti sejuk. Udara sejuk perlu mengalir dengan bebas untuk memastikan makanan di simpan pada suhu yang betul. 

18. Letakkan peti sejuk supaya pintunya akan tutup secara automatik apabila dibiarkan terbuka. Ini akan mengelakkan pembaziran tenaga. 

19. Magnet pintu peti sejuk mesti diperiksa. Letakkan duit satu ringgit dan tutup pintu. Jika duit kertas ini boleh di tarik, anda perlu menukar magnet ini (gasket). 

20. Gunakan kemudahan cuci sendiri oven sejurus selepas memasak, apabila oven masih panas. Ini mengelakkan mesa yang panjang untuk pemanasan semula.
Comments
0 Comments