Cek sambungan internet guna CMD

Kali ni saya nak share sedikit cara untuk menggunakan CMD. Kalau pandai guna CMD ni memang best la.=)
cara pertama tekan menu >> taipkankan cmd kat search tuh..contohnye ..
ok..nanti akan keluar macam nih :


dah siap??? ok..kalau dah siap, seterusnye kite belajar dulu cara nak cek sambungan internet dengan sesuatu web lain. taipkan ping <web yang ingin di cek>. contohnye :

ok..dari sini kita dapat lihat web google ni aktif dan boleh digunakan. jika reply dari cmd adalah request time out bermakna website tersebut mungkin mempunyai sedikit masalah untuk capaian sambungan tersebut.

ok..satu ni je la dulu. yang lain akan dipos lagi nanti. ikuti yang seterusnya nanti..hehe..=)


Comments
0 Comments