Aku Rabun Warna

Lect : Kenapa awk tulis guna pen purple ni?
aku : =,="""...........saya rabun warna(dalam ati)
(Yang kenal aku mesti tau kan situasi ni)agagaga

------------------------------------------------

Bile ngan member..
Contoh situasi:
member : tolong ambik kertas warna purple tu..
aku : (gi amek kertas warna biru bg member)
member : amek warna purple la..bukan warna biru..LOL
aku : mne aku tau..nmpak macam purple..aku rabun warna la..
member : ye ke ko rabun warna <== (x caye lak)
aku : aishhh..camno la nk terang (dalam ati)
member : (tangan tunjuk kat baju warna kuning) ha..ni wane ape?
aku : kuning
member : ha..tu boleh je..
aku : =,="" ..yang camtu aku nampak la..macam biru ngan purple ke aku tertukar la..cam kuning, merah ke kadang2 ok..tgk atas warna tu la camne..(x tau nk terang camne)
member : ni lak wane ape??
member : ni??
member : ni yg kat sini ni??
member : ha..ni2 warna ape lak??
(soalan yg biasa di uji oleh mereka) :D

ok..kat sini aku nak tunjuk la 1 mende kat korang yg pernah tanya aku..aku share ngan korang ape yg aku nmpak pasal warna ni..aku keliru dengan warna..bukan buta warna..aku still je boleh nmpak warna2 lagi..bukan nampak hitam putih je macam tv zaman dulu..cume ade warna yg aku x dpat bezakan..sebab tu kalau korang tnye ade warna yg aku dapat jawab lg..

ada warna yang aku kurang contoh nya yang aku tau warna hijau ngan merah..biru ngan purple..macam tu la lebih kurang..kat bawah ni ade 1 gamba yg aku nk tunjuk..untuk normal macam korang akan nampak macam contoh warna yang normal tu..tp klu aku..aku akan nmpak macam protanopia..sebab tu la ade warna yang aku x dapat beza kan..ha..tp traffic light aku boleh la bezakan lg..1 lg yg best..walaupun rabun warna..test nak amek lesen untuk ujian warna ni aku lpas..:D

macam mana??faham kan dengan gambar ni?yg normal tu korang nampak dan yang protanopia ni ape yang aku nmpak..ha..ni je la yang aku dapat kongsi pasal rabun warna ni..so kalau jmpa ngan orang rabun warna lg x la korang pelik kalau dorang boleh jawab dengan warna yang korang tunjuk..:D
ok..tu je..sekian~




18 Perkara Perlu Dielakkan


Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka.

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki; takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan, nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan, Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan pakai sandal atau selipar yang berlainan pasangan, makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan, nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana KEMATIAN boleh bertandang bila-bila masa.

Jangan ego untuk memohon maaf pada ibu bapa dan sesama manusia andainya kita memang berdosa.

Jangan mengumpat sesama rakan, rosak persahabatan, hilang kebahagiaan.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita tidak sombong bila berjaya, andai gagal tidak kecewa.

Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur jiwa tenang, rezeki melimpah.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu gundah dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama. Hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Kopi dan Daging Kambing Makanan Sunnah


Tahu jenis potongan daging kambing? Sedarkah kopi dan daging kambing adalah makanan sunnah nabi?

1. Bijak sungguh Yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad SAW. Mengapa kita tidak ikut nabi kita, kita ikut orang zionis tapi ternyata mereka mengikut apa yg nabi kita makan dan minum.

2. Teruskan membongkar kebijaksanaan Zionis menipu umat Islam. Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasulullah: "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil".

3. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para Zionis ini) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut Zionis ke nak ikut nabi kita?

4. Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ di mana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. So, kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam, makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran Zionis ini.

5. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Zionis, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK mengatakan yang Zionis semua ada segelas kopi di tangan mereka. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

6. Para Zionis ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya Coke dan Maggi. Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi). Orang Melayu kita juga yang ketagih minum Coca-Coladan Pepsi-Cola.

7. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans. Untuk pengetahuan, para Zionis agen Dajjal ni jugak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.

8. Selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada wanita. Pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas. 

Sumber : http://www.loveloveislam.com/2012/05/kopi-dan-daging-kambing-adalah-makanan.html

Jangan Jemur Pakaian Dalam Rumah


MUSIM tengkujuh sekarang menyebabkan sebahagian orang menyidai pakaian yang baru dibasuh di dalam rumah tetapi perbuatan itu sebenarnya boleh memacu penyakit asma.

Menurut penyelidik dari Sekolah Arkitek Mackintosh, Glasgow, Scotland, Malcolm Richardson, perbuatan itu akan meningkatkan kelembapan udara sehingga 30 peratus.

Kajian ke atas 100 buah rumah di Scotland mendapati, sebanyak 87 peratus penduduk menyidai pakaian mereka di dalam rumah.

“Hampir tiga perempat rumah memiliki tahap kelembapan yang tinggi sekali gus menggalakkan perkembangan kuman serta tungau.

“Keadaan ini turut mendorong peningkatan risiko asma serta penyakit berkaitan alergi lain,” dakwa Richardson.
Credit:www.kosmo.com.my


Halia Gergasi


AROMA sup tulang yang dimasak di dapur Restoran Minang Sri Selesa sudah mampu membuatkan pelanggan kecur air liur.

Sup tulang di restoran yang terletak di Kampung Sum Sum, Janda Baik, Pahang itu terkenal dalam kalangan pelanggan tempatan dan luar termasuk dari Kuala Lumpur.

Menurut pemilik restoran tersebut, Refni Agus Salim, 50, rahsia keenakan sup tersebut terletak pada jenis dan jumlah halia yang dicampurkan ke dalam sup tulang itu.

"Kalau masak 40 kilogram (kg) tulang lembu, mesti guna lebih satu setengah kg halia biasa. Jika guna halia Bentong, setengah kg sahaja sudah mencukupi.

"Rasa halia Bentong lebih pedas, serabut lebih halus, dan kandungan seratnya tinggi," kata Refni atau lebih mesra dengan panggilan Kak Mi ketika ditemui di kedainya baru-baru ini.

Keistimewaan halia Bentong itu menambahkan keenakan sup Kak Mi, namun disebabkan harganya mahal menyebabkan beliau berfikir banyak kali sebelum membelinya.

Harga halia Bentong kini mencecah lebih RM15 sekilogram di pasaran berbanding halia biasa iaitu RM2 sekilogram. Walaupun Bentong pusat pengeluaran halia berkenaan, harganya tetap tinggi.

Halia Bentong yang tergolong dalam tanaman rizom cukup terkenal dalam kalangan penggemar tanaman halia. Nama saintifik halia ialah Zingiber officinale.

Halia Bentong mempunyai serabut yang halus, kandungan serat dan air tinggi, mudah dipotong serta isinya berwarna kuning cerah.

Halia ini boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerol dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubat-ubatan.

Info selanjutnya di : www.kosmo.com.my

Ikut Sunnah


Di sebuah restoran mahal..

Seorang gadis bertudung makan seorang diri...

tiba-tiba datang sekumpulan remaja duduk di meja sebelah..

Seorang gadis dari kumpulan itu berkata :

"gadis kampung mana pulak datang restoran mahal camni pastu makan guna tangan pulak tu...ni mesti tak reti nak pakai sudu dan garfu kan.."

Seorang anak muda pulak menyampuk:

"ish...muka cantik..tapi makan sampai licin pinggan..malu doh kalau aku jadi bf dia..kalau awek aku makan x sampai separuh pinggan..diet katakan..nak jaga badan...."

Seorang lagi berkata :

"eww..tengok tu...sampai menjilat jari dowh..geli aku...pengotor rupanya awek ni..."..

Kemudian datang seorang lelaki yang tidak dikenali ke arah kumpulan remaja tu...

Lelaki tu berkata:

♥ Gadis bertudung itu makan guna tangan kerana ikut sunnah Rasulullah s.a.w. bukan kerana dia gadis kampung.

♥ Gadis bertudung itu makan sampai licin kerana dia tak ikut nafsu untuk membazir, bukan kerana dia tidak malu.

♥ Gadis bertudung itu makan sampai menjilat jari kerana ikut sunnah Rasulullah s.a.w, bukan kerana dia pengotor.

p/s : Rasulullah saw. bersabda yg bermaksud : “Sesiapa yg menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya ia telah mencintaiku, dan sesiapa yg mencintaiku, nescaya ia bersama-samaku di dalam syurga.. (Riwayat Anas ra.)

Pintu Syurga Buat Wanita


Seorang wanita boleh memasuki PINTU SYURGA melalui mana-mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 4 SYARAT sahaja :

1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya

Seorang lelaki perlu pergi BERJIHAD FISABILILLAH tetapi wanita jika TAAT akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah, akan turut MENERIMA PAHALA sama seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah TANPA PERLU mengangkat senjata..

MasyaAllah,
SAYANGNYA Allah pada wanita..❤

Budak Makan Surat Khabar


Tina, 8 tahun, di suruh oleh ibunya untuk menjaga adiknya yang sedang bermain, kerana ibunya sedang memasak.
Ketika sedang bermain, bayi adiknya itu memakan suratkhabar hampir habis 1 halaman. Tina sangat terjut dan takut
dimarahi oleh ibunya...

Tina : "Ibu.... Adik makan surat khabar sampai hampir habis!".

Ibu : "Apa?!"

Dengan terkejutnya dan sambil berlari.. si ibu merebut sisa suratkhabar yang ada. Lalu dengan senyum si ibu menjawab....

Ibu : "Emm.. biarkan lah dia.. ibu ingatkan suratkhabar hari ni..".

Agagag..LOL

Lawak Laki Bini


L: ye! abg dh lme tnggu saat nie!

P: abg nk tngglkn syg ke?

L: mestilah x... tolong jgn fkir mcm 2. x mngkin trjadi !!

P: abg cntakn sygkan?

L: ye,tiap hari.

P: abg prnh tipu syg x?

L: X! nape syg sllu tnye cm2?

P: abg akn selalu kluar dengan syg tk?

L: stiap kali ada pluang abg tk kan lepaskn.

P: abg akn pkul syg?

L: giler ke?abg bkn llaki cm2!

P: bleh ke syg prcyekn abg?

L: yaa!

P: syg!

SELEPAS KAHWIN: baca dari bawah hingga atas pulak :~?

Kita Putus


Ada satu pasangan kucing sedang bertengkar tentang perpisahan hubungan kasih sayang mereka.....



Kucing Jantan : aku rasa setakat ni jea hubungan kita,aku mahu putus

Kucing Betina : yela nak putus, tapi kenapa???apa salah aku??aku tak curang pun

Kucing Jantan ; bukan sebab itu.....

Kucing betina ; dah 2 sebab ape??

Kucing Jantan ; sebab kau bukan kucing betina

Kucing Betina : nape lak?????.....

Kucing Jantan : sebab perempuan mna ada misai....(misai kucing)

Kucing Betina : #@$%^@#*

Jenis Joran


Ni sedikit info tentang joran..:)

1. Surf Casting Rod

Joran untuk memancing dari pinggiran karang atau pantai, joran ini panjangnya bisa mencapai 5 meter, mempunyai dudukan reel yang kuat dan grip yang besar untuk dipegang oleh kedua tangan waktu melempat umpan. Biasanya blank-nya bertipe teleskopik. Ada teknik-teknik moderen dalam melempar umpan dengan joran ini hingga bisa mencapai jarak ratusan meter, contohnya Pendulum Cast. Joran jenis ini seperti joran antena biasa. Keunggulannya joran ini adalah panjangnya yang hampir 5 meter atau lebih. Joran ini biasa digunakan untuk memancing dipinggiran karang ataupun memancing pasiran.

2. Ice Fishing Rod

Joran ini biasa digunakan untuk memancing di es. Joran untuk memancing di danau, kolam, atau sungai yang beku dengan cara membuat lubang di es. Karena untuk memudahkan dalam memancing di es, joran ini relatif pendek, hanya sekitar 80-100cm saja dan menggunakan spinning reel.

3. Fly Fishing Rod

Joran ini dirancang sedemikian rupa hingga dapat melempar umpan khusus berbentuk Flies yang relatif ringan dalam jarak yang jauh. Blank panjang dan kecil diameternya dengan kelenturan yang tinggi, reel seat dirancang khusus untuk fly fishing reel. Rod ini biasanya mempunyai 1 ring guide yang besar disebut Stripping Guide dan beberapa ring guide yang lebih kecil disebut Snake Guide, diletakkan di sepanjang blank joran untuk mengontrol jalannya fly line (kenur khusus untuk fly fishing) yang relatif tebal diameternya. Untuk menghindari gangguan dalam melempar (cast) biasanya rod ini tidak mempunyai bagian butt yang berada belakang reel seat, ataupun ada biasanya pendek saja. Tapi ada tipe rod yang mempunyai butt di bagian belakang reel seat dan malahan ada juga yang dilengkapi gimbal butt, biasanya untuk saltwater fly fishing. Joran jenis ini digunakan untuk umpan ringan yang membutuhkan jarak yang jauh.

4. Trolling Rod

Trolling Rod Joran khusus untuk memancing dengan cara Trolling, yaitu memancing dengan menyeret umpan buatan atau umpan alami memakai kapal yang berjalan dalam kecepatan tertentu. Joran ini biasanya mempunyai ukuran dari 5feet sampai dengan 7feet. Ada 2 tipe line guide untuk joran trolling, light dan medium trolling sampai dengan 50lbs biasanya menggunakan ring guide, untuk heavy trolling 50lbs keatas menggunakan roller guide. Semua tipe joran trolling menggunakan tipe Overhead Reel (conventional reel), yaitu reel yang posisinya berada pada sisi atas joran. Bagian butt pada joran trolling ada 2 jenis, yaitu tipe bent (bengkok) dan straight (lurus).

5. Baitcasting Rod

Baitcasting Rod adalah joran dengan Overhead Reel, biasanya digunakan untuk casting umpan di lokasi-lokasi yang sulit terjangkau dengan akurasi yang tinggi. Ciri khas joran tipe ini ditandai dengan adanya pegangan untuk jari telunjuk disebut Trigger Grip atau Pistol Grip (menyerupai trigger pada senapan) pada real seatnya, dan ring guide untuk joran tipe ini biasanya berdiameter jauh lebih kecil daripada ring guide pada spinning rod. Biasanya merek-merek terkenal mengeluarkan 2 model untuk tipe joran yang sama, yaitu model spinning dan model baitcasting. Joran jenis ini biasa digunakan untuk teknik casting karena dapat menjangkau tempat-tempat tertentu dengan akurat.

6. Spinning Rod

Spinning Rod adalah joran dengan Spinning Reel, joran ini biasa digunakan untuk casting umpan jarak jauh dengan mengorbankan sedikit akurasi lemparan. Joran dengan spinning rod adalah joran yang paling umum digunakan di Indonesia karena kemudahan pakai dan harga yang terjangkau. Joran spinning bisa berbentuk teleskopik, 1 section hingga 3 section blank. Spinning rod mempunyai ring guide yang relatif besar terutama pada ring guide yang pertama bila dihitung dari reel seat, fungsi ring guide yang besar ini adalah me-minimalkan friksi kenur yang berputar terhadap ring guide pada saat umpan dilempar. Spinning rod mempunyai jenis-jenis yang populer dikalangan pemancing seperti joran yang biasa dipakai mancing di empang, joran surf casting, joran popping, joran jigging dan sebagainya.

7. Popping Rod

Popping Rod adalah joran untuk mancing dengan teknik Popping, yaitu melempar umpan buatan dari kayu atau plastik yang disebut Popper. Joran popping menggunakan spinning reel sebagai penggulung kenur. Joran ini mempunyai rentang panjang blank mulai dari 7 feet sampai dengan 8,6 feet. Bagian butt dari joran ini sangat kuat, bagian grip nya menggunakan EVA foam dan dilengkapi dengan gimbal butt, beberapa tipe joran menggunakan reel seat dengan kunci pengaman. Joran popping masa kini menggunakan bahan dasar carbon composite untuk blank-nya, bahan ini sangan kuat dan ringan sehingga joran popping moderen dapat memiliki rating sampai dengan 100lbs, hampir rata-rata joran popping mempunyai fast action tapper.

Rating joran popping biasanya disebutkan dalam satuan PE, misalnya PE5, PE6, PE8, PE10. PE adalah satuan ukuran maksimal beban (breaking strain) pada kenur braided, artinya bila suatu joran popping mempunyai rating PE8 berarti kekuatan kenur maksimal untuk joran tersebut adalah PE8. Ring guide untuk joran popping rata-rata sudah memakai bahan metal alloy atau Silicon Carbide untuk mengantisipasi gesekan kenur braided dengan beban yang besar.

8. Jigging Rod

Banyak pemancing terutama orang-orang Jepang menyukai mancing dengan metode mancing yang dinamakan Jigging ini, yaitu mancing dengan menggunakan umpan berbentuk Metal Jig. Umpan ini bisa dilempar kemudian ditarik-tarik, atau bisa juga diulur masuk ke air sampai dengan kedalaman tertentu kemudian ditarik-tarik dengan irama tertentu (horizontal jigging atau vertical jigging). Joran jigging memerlukan kekuatan yang besar karena beban umpan yang bisa mencapai lebih dari 500gr, semua joran jigging mempunyai fast action tapper. Panjang joran jigging bervariasi mulai dari 5 feet sampai dengan 7 feet.

Seperti halnya joran popping, joran jigging mempunyai konstruksi yang sangat kuat tapi ringan, dikarenakan aktifitas jigging yang sangat menguras tenaga. Rating joran jigging biasanya disebutkan dalam satuan PE, misalnya PE5, PE6, PE8, PE10. PE adalah satuan ukuran maksimal beban (breaking strain) pada kenur braided, artinya bila suatu joran jigging mempunyai rating PE8 berarti kekuatan kenur maksimal untuk joran tersebut adalah PE8.

Joran jigging mempunyai 2 model yaitu overhead dan spinning, beberapa merek terkenal mengeluarkan 1 tipe joran yang sama dengan model overhead dan spinning. Walaupun joran jigging mempunyai rating sampai dengan 100lbs, joran model overhead tetap menggunakan line guide berupa ring, bukan roller seperti pada joran trolling. Ring guide menggunakan bahan dasar metal alloy atau silicon carbide untuk menahan gesekan kenur braided.

9. Joran Tegek

Power dan Action dari joran
Joran dibagi-bagi kelasnya dengan Action (sifat-sifat kelenturan joran waktu mendapat beban) dan Power (kekuatan joran).

- Slow Action

Joran tipe ini sangat lentur lifting powernya sangat rendah, ujung joran dapat melengkung sampai hampir mendekati bagian butt dari joran, joran ini bagus untuk mendeteksi gigitan ikan-ikan kecil dan menggunakan kenur yang kecil. Dengan joran tipe ini, tekanan dari ikan lebih diserap oleh joran daripada oleh kenur karena sifat kelenturannya. Joran dengan bahan dasar fiberglass biasanya mempunyai sifat slow action.

- Fast Action

Bila ditekuk joran ini akan sangat cepat sekali kembali ke posisi semula, sangat cocok untuk melempar umpan dengan akurasi tinggi dan untuk memainkan umpan buatan sehingga gerakannya bagus di air. Joran fast action hanya melengkung pada bagian atas joran saja, biasanya mulai dari setengah bagian joran ke atas. Joran-joran moderen dengan tipe ini biasanya terbuat dari High Modulus Graphite atau Carbon Composite sehingga mempunyai kekuatan, sensitifitas dan power yang luar biasa. Power rating dipakai untuk menentukan beban maksimal umpan dan kelas kenur yang dapat ditangani oleh joran tersebut, hal ini lebih berhubungan dengan besarnya target ikan yang akan dipancing

10. Joran bambu

Joran jenis ini banyak digunakan di daerah Yogyakarta, karena joran jenis ini sudah bertahun-tahun ditemukan di Jogja sampai sekarang. Joran jenis ini merupakan sambungan yang kuat antara joran dengan batang bambu muda pilihan sebagai tempat pegangan. Joran jenis ini tidak menggunakan reel, hanya menggunakan tarikan dengan tangan bila mendapatkan ikan. Pendapat dari penikmat mancing dengan jenis joran ini adalah joran ini sensasi pada saat ditarik oleh ikan lebih terasa mantap. Joran bambu ini biasa digunakan untuk memancing di kolam maupun di sungai.

11. Joran Antena (Telescophic)

Joran antena (Telescophic) : joran jenis ini merupakan joran yang dapat disambung seperti antena, ujung atas bagian tip top nya merupakan bahan yang penuh (tidak kosong), sementara bagaian lainnya kosong. Joran jenis ini biasa dipilih karena mudah untuk dibawa kemana-mana.

credit : zonaikankita.blogspot.com

Dialog lawak dengan MCD


Samad : hello mcD
-mcD : iye.. nak pesan ape?
Samad : ayam ad3 ?
-mcD : ad3
Samad : boleh beradu dengan ayam laga saye tak ?
-mcD : (tutup telefon)

Samad: hello mcD
-mcD : iye betul .. ini yang telefon tadi ye ?!!!
Samad : nak tanye makanan ni.. ayam ade lagi ?
-mcD : ade !
Samad : nasi dengan ais-krim ade ?
-mcD : masih ade
Samad : kesian .. tak laku ek ?
-mcD : dasar orang gilaaa !!! (tutup telefon)

Samad : hello mcD
-mcD : weyh gile ! kau jangan nak main-2 boleh tak?
Samad : yeeee .. maaf nak tanye , bukak 24 jam ke ? 
-mcD : yee .. kenape ? nak pesan pape ? 
Samad : takk .. cume kesian .. tak boleh tidur :3
 -mcD : (baling telefon) Samad : hello ini mcD ?
 mcD : kau jangan lebih-2 .. saye cari belasah baru tau ! (mula marah) 
Samad : maaf .. serius .. sekarang saye nak pesan makanan niii 
mcD : haaa .. camtu laa .. jangan main-2 lagi k .. nak pesan ape ? 
Samad : bubur kacang hijau ade tak??? 
mcD : (kejang , mulut berbuih dan pengsan seketika)

6 Soalan Untuk Anda


Pernah dengar cerita tentang 6 soalan yang umat Islam boleh dapat manfaat jika memahaminya?

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya :

1. Imam Ghazali = ”Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"

Murid 1 = ”Orang tua“
Murid 2 = ”Guru“
Murid 3 = ”Teman“
Murid 4 = ”Kaum kerabat“

Imam Ghazali = ”Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185)".

2. Imam Ghazali = ”Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”

Murid 1 = ”Negeri China“
Murid 2 = ”Bulan“
Murid 3 = ”Matahari“
Murid 4 = ”Bintang-bintang“


Iman Ghazali = ”Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

3. Iman Ghazali = ”Apa yang paling besar didunia ini?”

Murid 1 = ”Gunung“
Murid 2 = ”Matahari“
Murid 3 = ”Bumi“

Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

4. IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat didunia? “

Murid 1 = ”Baja“
Murid 2 = ”Besi“
Murid 3 = ”Gajah“

Imam Ghazali = ”Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

5. Imam Ghazali = ”Apa yang paling ringan di dunia ini?”

Murid 1 = ”Kapas”
Murid 2 = ”Angin“
Murid 3 = ”Debu“
Murid 4 = ”Daun-daun”

Imam Ghazali = ”Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat“

6. Imam Ghazali = ”Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?“

Murid- Murid dengan serentak menjawab = ”Pedang“

Imam Ghazali = ”Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri“

Tips Ketika Berbicara Dengan Anak



  • Turunkan tubuh setinggi anak
  • Tatap ke dalam matanya
  • Jaga intonasi (tegas tapi lembut)
  • Gunakan perkataan positif
  • Mendengar dengan teliti penjelasan anak tanpa mencelah sebelum anak selesai berbicara
  • Angguk kepala menunjukkan anda berminat untuk mendengar dan cuba memahami apa yang anak sedang perkatakan
  • Bertenang walaupun yang diperkatakan oleh anak membangkitkan rasa marah anda

Seorang Remaja Islam Buat Laporan Polis 5 Orang Perempuan Berbogel Untuk Goda Dia


Masih ingat lagi dengan kisah Nabi Yusuf yang cuba digoda oleh Zulaikha? Pada ketika itu, Nabi Yusuf berusaha untuk melarikan diri daripada melakukan perbuatan terkutuk itu. Namun ada satu versi seolah sama seperti yang terjadi. Ia berlaku diluar negara apabila seorang pemuda Islam Yaman mengalami gangguan seksual dari 5 orang pelajar perempuan di Arizona, USA.



Kumpulan pelajar perempuan terbabit memasuki apartmen peribadi pelajar berkenaan dan bertindak menanggalkan pakaian selepas menutup pintu apartmen supaya pemuda itu tidak dapat melarikan diri.


Bagaimanapun Essam Sharabi bertindak melompat dari tingkap bilik tidurnya dan segera memaklumkan polis di kawasan berkenaan. Kumpulan pelajar perempuan tersebut ditahan pihak polis.

Selepas siasatan dijalankan, salah seorang pelajar perempuan tersebut memberi kenyataan bahawa pemuda itu mengalami masalah psikologi setelah mereka meminta beliau keluar “dating” beberapa kali namun ditolak atas alasan bahawa agamanya tidak membenarkan sebarang hubungan intim dengan perempuan selain dengan isteri.

Mengikut undang-undang negeri melarang sebarang bentuk gangguan melainkan kedua-dua belah pihak bersetuju untuk mengadakan hubungan.
credit to : www.suarapeople.com

Hilangkan Masalah PERUT BUNCIT

Assalamualaikum..
Masalah perut buncit? Berminat nak atasi masalah perut buncit? Kali ni saya nak kenalkan satu produk untuk cuba atasi masalah perut buncit iaitu API Fat Burner. Ni sesuai pada mereka tak kisah lelaki atau perempuan yang nak cutting.



API Fat Burner ni adalah supplement untuk fitness berasal dari United Stated of America dan mendapat kelulusan daripada FDA (Food And Drug Association ). Ianya halal dan tidak mengandungi kandungan bahaya.

Produk ini juga akan memberikan tenaga tambahan ketika aktiviti bersukan seperti jogging, bersukan, di gym dan aktiviti lain.


Boleh dapatkan dimana2 gym berhampiran.

FREE metatag


Dapatkan segera code metatag untuk blog anda dan tingkatkan ranking blog anda dengan PERCUMA!! Isi form dibawah dan download.. :D

First name

E-mail address




Kalau binatang ada facebook


Kalau binatang ada FACEBOOK, agak agak apa status mereka?

NYAMUK: Baru habis ronda rumah Ajib.. kenyang beb, Alhamdulillah.. Murah rezeki malam ni..


CICAK: isteriku tersepit pintu.. Menduda lagi kali ke 24..


KUCING BETINA: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”


AYAM : Boh, kalu esok kawe tak update status, maknonyo kawe keno goreng doh.. I luv u all.. Jangan lupo wat kenduri arwah untuk kawe deh..


KUCING JANTAN: Baru je tweet awek sebelah umah… keturunan PARSI beb!!!


LIPAS: lemah badan aku ari ne kene pkul ngn sorang budak prmpuan ne ngn pyapu...ape lar salah aku...aku cume minum air je td kat bilik air.... isk..isk...


ANAK KUCING : mane lar mak aku ne...smpai ati dia serahkan aku pd manusia...


BABI : Aku bengang btol la...die gi pijak taik kucing tapi nama aku yang disebutnye...wei bro! len kali siasat dlu la sape yang berak kt depan umah kaw... agak-agak laa weyh...

Gila kena tahan Polis



Mak : Lesen ! tolong beli santan !
Lesen : Lesen tgh main PSP la
mak !
Mak : Otak ! tolong mak beli
santan !
Otak : Otak tgh berak la , mak !
Mak : Kad pengenalan , tolong
beli santan !
Kad pengenalan : Kad
pengenalan tgh main facebook la
mak !
Mak: Gila , tolong beli santan !
Gila: Ok , mak !
Dalam perjalanan, Gila ditahan
polis kerana memandu melebihi
had laju !
Gila : Ada apa , encik ?
Polis : Mana lesen ?
Gila : Lesen tak ada dgn saya , dia
tgh main PSP.
Polis : Kad pengenalan kamu
mana ?
Gila : Kad pengenalan tgh main
facebook.
Polis : Kamu tak ada otak ke ?
Gila : Otak tgh berak , Polis kenal
keluarga saya ke ? Semua nama
adik beradik saya encik tahu.
Polis : Awak ni gila , ya ?
Gila : Ya..nama saya Gila..
Polis : @*@^#%!!

Awek Kentut



Pakwe : Sayang , you kentut ya ?
Makwe: ha'ah I kentut , sorry ya ;)
Pakwe : Bau dia macam perfume Paris !
Makwe: Kenapa , wangi ke ?
Pakwe : Bukan . Tahan lama !

7 tips jimat duit


1. Kurangkan bil telefon. Renungkan, anda membayar menggunakan duit hanya untuk bercakap. Jika membeli suatu benda, sekurang-kurangnya anda dapat melihat barang tersebut secara fizikal. Tapi untuk telefon, anda berbual, bayar, tapi tiada benda fizikal yang diperolehi.
2. Beli peralatan mandian dan solekan yang murah. Setiap hari kita dihujani dengan iklan-iklan yang menunjukkan cara menjaga tubuh badan anda. Syampu atau yang sabun yang berjenama tidak akan membuatkan anda lebih hygien atau pembersih. Tubuh kita mengeluarkan bau yang semulajadi, jadi kenapa pula anda membiarkan syarikat pengiklanan yang menentukan apa yang terbaik untuk badan anda.
3. Pilih senaman yang anda mampu. Tidak perlu menyertai kelab-kelab yang mahal. Tidak perlu membeli peralatan senaman yang di luar kemampuan kewangan. Senaman yang paling berkesan ialah berenang dan berlari. Murah dan tidak memerlukan kos.


4. Gunakan perbankan online. Anda akan dapat menjimatkan masa daripada terpaksa memandu ke bank atau pejabat pos untuk membayar bil. Menjimatkan petrol, tol dan bayaran letak kereta. Dan anda tidak akan terlepas tarikh membayar lewat, kerana anda boleh melakukan pembayaran ke hadapan.
5. Beli barang berkualiti. Konsep yang mudah, barang berkualiti biasanya lebih tahan lama. Tapi kena bezakan antara jenama dan kualiti, kerana yang anda mahukan ialah kualiti bukan jenama. Dengan barangan berkualiti, anda dapat berjimat dengan tidak perlu membeli barang tersebut lebih kerap.
6. Elakkan aksesori kereta. Membeli aksesori dan mengubahsuai tidak akan dapat menukar Kancil atau sebarang kereta kepada kereta F1. Terimalah kereta tersebut seadanya, dan nikmatilah keseronokan menaikinya.
7. Jangan mengejar fesyen. Kualiti yang perlu anda cari bukannya fesyen. Berpakaian mengikut aliran fesyen hanya akan mengeringkan poket anda. Lebih baik berpakaian mengikut cara konvensional, ia tidak akan pernah ketinggalan fesyen.

Credit to : blogsaham

Sebab wanita perlu tutup aurat

Seorang Lelaki Kristian Bertanya Kepada Seorang Lelaki Muslim..

Lelaki kristian : Kenapa wanita agama kamu menutup aurat ?

Lelaki muslim : Tersenyum sambil mengeluarkn 2 biji gula² di dlm koceknye, Lalu salah satu darinya dibukakan bungku

sannya..kemudian dia melemparkan kedua gula² itu ke atas lantai..lalu bertanya kepada lelaki kristian

"Antara kedua-duanya mana satu yg kamu akan pilih?"

Lelaki kristian : Sudah tentulah yang masih dalam bungkusan..!

Lelaki muslim : Begitulah kami melihat dan menghormati kaum wanita agar mereka lebih terpelihara dan istimewa ♥ ♥ ♥ 


ada paham??:D


#copypaste#

Tips untuk jimat Bajet kahwin

Nak Rancang Perkahwinan jom tengok sini >> RANCANG PERKAHWINAN


1. Buat majlis yang ala kadar je– simple, tapi meriah. Tak yah buat la bende2 yg tak begitu penting macam makan beradap, hiasan bilik pengantin, arc, kompang, silat dll. Semua bende nie hanya akan menambahkan lagi bajet you all.
2. Mintak tolong sedara mara dan orang2 kampung – kalu buat kat kampung, lakukan secara gotong-royong. Gerenti bleh jimat kos. Kalu nak lagi mudah, pakai jer khidmat katering… !
3. Jgn jemput SEMUA org yg korang kenal – jangan plak ko pi jemput semua orang yang ko kenal dari kecik sampai la ko besar.. :-)  nanti satu stadium pun tak muat…huhu…  seelok-eloknya hanya jemput sedara mara terdekat,    kengkawan dan jiran tetangga… :-)
4. Tak yah membazir untuk bersalin banyak2 baju – baju akad nikah dan baju sanding pun dah kira cukup. Nanti tak pasal2 ngko pulak yang semput akibat terpaksa mencuba terlalu banyak persalinan… :-p
5. Elakkan buat masa cuti skolah (kalu bulehla, yer)  kalu ikut kebiasaan, memang la ramai orang akan buat kenduri kawin time nie. Sebabnya, masa  ni lah ramai orang yang cuti and balik kampung… so lagi la meriah majlis you all nanti dengan kehadiran ramai orang. Tapi kalau buleh elakkanlah…sbb time tu la semua barang2 untukpreparation kahwin naik hage beb! Seriously….
6. Barang hantaran tak perlu byk2 – cukuplah sekadar 5 berbalas 7 ker… beli barang2 yang perlu sudah la yer… dan kalu takde ‘bajet’ sangat, jangan pulak beli barang yang terlalu mahal… Ukurlah baju di badan sendiri, orait?
7. Beli belah masa tgh sale – kite bertuah sangat la  sbb duk kat bumi Malaysia nie, di mana Mega Sale dibuat 3x setahun!..huhu:-D.. Masa nie lah mcm2 promosi kluar …’Harga Giler’ la, ‘Harga Maut’ la… mcm2 jenis harga ader…     harga ‘cekik darah’ pun ader… :-p  Sotime nie la sesuai sgt2 untuk you all pi shopping untuk beli barang2 kawin! Yang penting, korang kenalah pandai pilih dan jangan mudah tertipu dengan promosi giler2, yer… :-)
8. Pilih pakej perkahwinan – jangan plak ko sewa baju kawin kat kedai A, pelamin kat kedai  B, make-up plak kat C and so on… nanti kepala ko gak yg naik pusing …. better sewa semua skali dlm satu bundle.. tak yah susah2 ..dan pilih la pakej kawin yang sesuai dan berpatutan.
9. Jgn berhabis untuk beli brg kemas – alahai… pompuan nie kalu tengok barang kemas jek …waa… rambang mata!… :-p  Tapi, you all kena la pandai2 tahan diri. Sebelum kawin nie, pilih la barang kemas ikut bajet yg ader… bila2   pas kawin, baru la you suruh laki you beli bertan2 barang kemas gitu…:-D
10. Duit hantaran kenalah berpada2 – pesanan buat pihak pompuan: tolong   jangan letak rate yg melampau tinggi! Korang bukannye nak jual    anak…sebaliknya mengamanahkan anak korang untuk dijaga oleh orang lain      plak… J kesian sebelah lelaki, kan? Sebaliknya, tengok pada kemampuan   mereka dlu… nie tidak, dah tau bakal menantu tu keje tukang kebun, mintak  duit hantaran 10K. Ade ke patut!
11. Cuba buat sendiri apa yang buleh korang buat – kalu korang ada masa dan  sedikit skil, korang buleh buat sendiri bende2 senang cam gubah barang2 hantaran ker, hias bilik pengantin ker, hias meja makan beradap dsb. lagi.    Lagi jimat, beb!
12. Buat majlis sanding on the same day as akad nikah – gerenti jimat masa, wang dan tenaga… tak yah buat 2/3 kali keje…
13. Kalu tak cukup bajet, tak yah la nak berhabis untuk wedding entertainment – misalnya macam kompang ker silat ker karaoke dsb lagi. Semua tue hanya untuk hiburan semata-mata dan bukan agenda penting. Takde pun takpe kan?
14. Majlis kenduri kahwin – kalu bajet ciput, buat majlis kawin yang ala kadar jer la, kan? Tak yah la nak buat grand2sangat seperti buat kat hotel ke, taman ke, dalam laut ke..:-) Kalu kedua pasangan pengantin duk area sama, apa kata korang gabung jer untuk buat majlis…lagi jimat, kan? Kalau duk jauh2 plak, cukuplah sebelah pompuan buat meriah skit, sementara belah lelaki buat simple jek…
15. Pinjam baju nikah/sanding – kalau ada adik beradik lain yg dah kawin, pinjam jer baju diorang (kalu dah tak ketinggalan zaman lagi la.. :-p) Buleh jimat sikit… huhu
16. Elakkan dari tempah baju kawin yang baru – maksudnya, upah jahit baju baru. Sebaliknya sewa jer yg dah siap jahit. Bukan aper, kalu nak buat baju baru, kena pikir kos beli kain (2/3 jenis kain dan yg mahal2 plak tu …) dan kos  upah tukang jahit lagi, ye tak? … Tapi pakai hanya beberapa jam dan sekali jer seumur hidup …tak ke rugi nama nyer tue? Pikir2 kan lah…
17. Postpone honeymoon - Kalu bajet ciput atau ngam2 je untuk majlis kenduri kawin, honeymoon tak yah buat lagik la. Postpone jer ke masa yang sesuai  atau semasa korang dpt apa-apa  ‘durian runtuh’ nanti. Atau untuk yg ada sedara mara kaya tuh, moga2 korang akan dpt sponsor…huhu :-)
18. Design sendiri kad jemputan – kalu ko tak reti nak design pun, cari la kengkawan yang reti …sbb skrg nie zaman IT, dah ramai orang yg reti buat  mende2 camnie… design kad yang simple pun jadik… buat dalam Ms Word         pun bleh la…:-)
19. Buat senarai semak atau checklist siap2 – checklist nie memang penting dan kena buat awl2 lagi. Darinya korang buleh tau brape byk yang bakal dibelanjakan. Dan  ia jugak memudahkan korang untuk ‘keep track’ utk bende2 yg telah atau  blom dibuat atau dibeli…
Buat la checklist untuk perbelanjaan kawin korang, tau...
20. Pilih pakej fotografi yang sesuai – tak yah la buat dlm studio ker atau video ker … membazir jer…kosnya buleh mencecah sampai ribuan ringgit, beb!  Cukupla sekadar 2 roll gambar yang disertakan skali dengan 1 atau 2 buahwedding album yang terisi dgn gambar2 yang comel lagi cantek!
Ok la, rase2 nyer nie je la yang dapat difikirkan buat masa skrg. Kalu korang pun ada terlintas apa2 idea lain dlm kepale korang tuh, sudi2 la kira nyer berkongsi dengan menulis kat ruangan komen, yer…:-) Tengkiu!
#COPY PASTE#
setelkahwin

Nak Rancang Perkahwinan jom tengok sini >> RANCANG PERKAHWINAN

JANGAN seksa lelaki

Cuba bayangkan. Ada satu lelaki ni, dia duduk dalam bas sebelah seorang perempuan bertudung. Perempuan ni cantik. Dia pakai baju lengan panjang dan tutup aurat tapi sayang baju dia ketat. Walau pun bertudung tapi sayang tudung dia tak tutup dada. Oleh sebab baju dia tu ketat, maka tersembul la dua bentuk yang menonjol di dada perempuan itu.



Si lelaki ini, masa first dia duduk di sebelah perempuan tu dia still dapat control lagi. Tapi bila dia ternampak dada perempuan yang montok itu secara tidak sengaja, bayangan dada perempuan itu terus melekat di dalam kepala. Lelaki tu berusaha menundukkan kepalanya supaya dia tidak ternampak lagi dada perempuan itu, tapi sayang bayangan itu telah menjelma di dalam kepala.



Lelaki tu tutup matanya, tapi syaitan masih lagi buat dajal dalam fikirannya. Syaitan cakap dekat lelaki tu. "Kau bayangkan kalau dada perempuan yang kau nampak dalam fikiran kau ni dah besar, macam mana pulak kalau kau tengok real kan?" Puas lelaki itu melawan godaan syaitan. Tapi nafsu datang membantu syaitan tu. Akhirnya lelaki tu tumpas.



Lelaki tu buka mata dia, dan dia toleh ke arah perempuan tu sekejap. Perempuan tu tak sedar dia diperhatikan, lalu lelaki tu pun tengok la ke arah dada perempuan yang montok itu puas-puas. Tiba-tiba, perempuan tu pusing ke arah lelaki itu dan ternampak yang renungannya lain macam je. Bila dia nampak arah pandangan lelaki tu, perempuan tersebut terus marah.



"Bodoh! Lelaki gatal! Mata keranjang!" Perempuan itu menyumpah-nyumpah lelaki tersebut. Kesian, lelaki itu dipersalahkan. Perempuan sering marah bila ada lelaki memandang mereka dengan muka yang bernafsu seperti seorang perogol yang tengah menunggu mangsanya. Kononnya lelaki semuanya bernafsu buaya. Tapi perempuan tak pernah fikir ke apa sebabnya lelaki jadi macam tu?







Pernah tak lelaki jadi begitu bernafsu apabila melihat seorang perempuan yang memakai tudung yang besar dan menutup dada mereka? Pernah tak lelaki bernafsu melihat perempuan yang baju mereka agak longgar seperti jubah? Okey, yang itu jawab sendiri. Now, aku nak korang bayangkan situasi ni pulak.



Ada seorang lelaki, di sebelah dia ada seorang perempuan yang bertudung agak besar dan seorang lagi perempuan bertudung tetapi masih nampak dadanya. Kedua-dua perempuan tersebut sangat cantik. Adalah menjadi fitrah seorang lelaki memuji perempuan yang cantik wajahnya. Tetapi apabila lelaki itu terlihat bentuk buah dada milik perempuan yang bertudung tapi masih nampak dada tu, nafsunya naik dengan mendadak.



You see the difference? This is reality. Ramai aku tengok perempuan zaman sekarang pakai tudung macam tu. Bukan aku nak kondem perempuan-perempuan tu semua. Tapi aku nak minta satu je. Please, for the sake of other men out there. Pakai la tudung yang besar sikit. At least, tutup dada pun kira okey la. Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku sendiri. Aku sendiri kalau dah ternampak buah dada perempuan yang montok, terus terang aku cakap aku memang akan terbayang gila-gila punya.



Aku tau, lelaki patut menundukkan pandangan mereka dan mengelak daripada melihat benda-benda yang tak elok seperti yang telah termaktub dalam surah An-Nuur ayat 30 ni:



Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka MENAHAN PANDANGANNYA, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."



Tetapi, tanggungjawab itu bukan ke atas lelaki saja. Perempuan jugak mempunyai tanggungjawab mereka seperti yang tertulis dalam surah An-Nuur ayat 31 ni:



Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka MENUTUPKAN KAIN KUDUNG KE DADANYA, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung."



You see that? Maafkan aku sekiranya bahasa yang aku gunakan di sini agak kasar sedikit. Mungkin ada perempuan yang terguris hati bila aku tulis pasal benda ni. Tapi aku buat ni untuk kebaikan bersama jugak. Jangan salahkan lelaki saja bila mereka melihat perempuan ini seperti satu simbol seks. Memang lelaki nampak bersalah, tapi kalau puncanya jugak disebabkan oleh perempuan, maka kedua-dua pihak adalah bersalah.



Aku harap, selepas ini perempuan-perempuan yang di luar sana especially yang pakai tudung kecik dan masih menampakkan dada tu, silalah berubah. Apa salahnya memakai tudung yang besar kan? Kalau korang rasa sukar untuk berubah, cuba tanya soalan ni dekat diri sendiri. Adakah korang sanggup bila lelaki selalu melihat buah dada korang dan menganggap korang sebagai simbol seks atau pun korang lebih memilih untuk memakai tudung yang besar dan lelaki melihat korang dengan penuh kehormatan.



#COPY PASTE#
CREDIT TO : ABDUL ALIIM

PRELAUNCHX terkini?????


Salam..
Ha.. Ape cite ngan PRELAUNCHX??haha..tak de da la cite pape..ni kat atas ni saya join tp x cari orang pon dpat bnyak ni..klu yang cari tu...perghhhh..lagi la bnyak kan..huhu..tapi ape kan daya..duit free sape la yg nak bg kan..haha..promote bagai last skali??lu pikir la sendiri..haha..saya dah post sebelum ni bgtau PRELAUNCHX ni tipu je..tp sbb free je orang x kisah pon..duit korang x tergadai tp masa korang??heee~

Sampai hari ni cek yang beriban - riban tu masih lg x dpat..maybe ade yg berjuta kot..kot ler..den x tau pon..hehe..x pe la..lupe kan je la yang tuhh..bnyak lg sumber lain boleh cari duit ok..

sekian~
salam........